Colecționarii caută, iar norocoșii pot face o mică avere dacă au acasă această bancnotă de 20 de euro. Pot primi pe ea până la 2000 de euro.
Iată că nu doar monedele, ci și bancnotele dobândesc, în timp, o valoare mult mai mare decât cea nominală.
Colecționarii adevărați, cei care au o bogată experiență, identifică imediat elementele care conferă raritate unei anumite bancnote. Trebuie să știm că dacă ținem în mână o bancnotă, raritatea și valoarea de piață îi este dată de mai mulți factori.
De exemplu, numărul de serie joacă un rol foarte important.
Oricât de ciudat sau absurd ar părea, în realitate nu este nimic atât de complicat pe cât ne-am putea gândi. Colecționarii împătimiți au anumite combinații de numere care le atrag atenția și pe care le „vânează”.
Legenda spune că cele mai ușor de sesizat combinații sunt cele cu numere în ordine crescătoare, descrescătoare sau egale.
Mergând pe acest drum, putem obține o sumă mare dacă avem o bancnotă cu un număr de serie cu cinci cifre identice consecutive. Dacă avem șase cifre identice consecutive, deja vorbim despre o raritate, iar cele cu 7 asemenea cifre intră la categoria „extrem de rare”.
În schimb, dacă se întâmplă să găsim până la 8, 9 sau mai multe cifre consecutive sau identice pe o bancnotă, atunci fiți siguri că am dat lovituri!
Dar mai sunt și alte elemente la care trebuie să privim cu atenție.
Literele mari, de culoare roșie, scrise în diagonală, și care poartă amprenta „specimen”, valorează o avere. Acestea sunt așa-numitele modele de bancnote.
În fine, un detaliu la fel de important de pe bancnotele euro este semnătura președintelui Băncii Central Europene (BCE este promotorul monedei unice europene), Wim Duisenberg. Aceste bancnote au o valoare diferită, în funcție de denumire. Astfel, cele de 5 și 10 euro valorează între 750 și 1.500 de euro/ specimen, iar cele de 20 și 50 de euro, de la 1.200 până la 2.000 de euro bucata. Cele mai scumpe sunt cele de 500 de euro, care pot ajunge la 2.500 de euro fiecare, scrie 4fan.it.